Tips inför sommaren

Hejsan!

Nu när sommaren med värme och sol snart är här är hästarna i behov av hjälp för att klara sig emot värme och insekter. Här har ni lite tips och trix inför sommarn.

VATTEN! trotts att det fylls på err par gånger om dan så räker inte alltid det, vissa hästar dricker jätte bra av sig själva, andra inte. Ta in hästen på dan, se om den vill ha vatten, om inte, testa att lägga några äpplebitar i vattnet som hästen får fiska upp, den får i sig lite vatten då i alla fall. Ställ gärna in hästen några timmar på dagen så att du ser att den dricker över huvud taget, går de flera hästar i hagen har du ingen koll på din häst!
Tips! Kolla så att det inte ligger massa bajs vid vattnet, hästarna undviker ibland de området för flugorna!
Tips! Är det väldigt varmt? Ta och lägg in en pet flaska i frysen, lägg sedan den i vattenhinken, vattnet håller sig då mer ljummet!

Insektsmedel! Finns i många olika varianter, testa dig fram vad som funkar för just dig. Själv använder jag Hevos sommar deo till Uffe, kostar inte allt för mycket och är dryg. späd lika mycket vatten som deo. Tips! häll gärna i lite glansspray i flygmedlet, hjälper till att förhindra skav från täcke!

Värmen! Ta in hästarna när det är som varmast! De flesta hästar har ont av värmen och de står bara och hänger ändå. Räcker med att man tar in de ett par timmar! De är som vi, undvik solen mellan 12-15!
Tips! Ser din häst trött och hängig ut? Svampa eller spola av den, de kan som vi få värmeslag och det är inte roligt!

Små eländiga kryp! De går inte att undvika, alla råkar ut för knott, mygg, flugor och bliningar. Ställ in hästarna om det är för mycket! Vi blir irriterade på dessa kryp och även hästarna. Flugtäcken, flughuvor och spray hjälper till viss del men inte mot allt!
Tips! Har din häst sprungit för att komma undan krypen? Spola av den! Insekter drar sig till värme och svett!

Solen! Rosa mule? Japp! För Uffe räcker det inte med Helosan 8 till hans mule, han får brännsår. Hästarna ska ändå inte bli bruna! Jag använder solskyddsfaktor 50 till honom, den är visserligen lite dyrare men den räddar honom!
Solexem? Uffe får exem i manen och svansen. Vi har testat exemtäcke på honom men det blev för varmt. Han har ibland kiat upp sår i manen och svansen och vi har fått klippa problemområderna, han har alltså fått gå med stubbman på sommaren. Men hjälp finns! Fick tipset utan en snubbe i Idre och AVS14, det är ett medel som kyler och därmed lindrar klådan, var förut svårt att få tag på men Börjes tog in det för ett par år sedan. Nu hoppas jag på att slippa klippa Uffes man i sommar och än så länge går det bra.

Tvåbenta varelser! Glöm inte bort er själva! Drick mycket vatten! använd solskydd! och framför allt NJUT!!! Det är SOMMAR!!!








Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback